Kategoriler

Siyez Nedir?

08-10-2020 23:51
Siyez Nedir?

Siyez Nerede Bulunur? Siyez Nedir? Siyez Nedir?

En sağlıklı buğday olan siyezi günümüzde oldukça sık duymaya başladık. Dünya üzerindeki 14 kromozom ile genetik olarak ilk buğday özelliğine sahip olan siyez aynı zamanda Türkiye’nin koruması ve üretimini desteklemesi gereken Presidiumürünü olarak kabul edilmiştir.  Kastamonu bölgesinde yetiştirilmekle olup, sıkı kavuz yapısı itibariyle hastalık ve zararlara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir türdür.

En sağlıklı buğday olan siyezi günümüzde oldukça sık duymaya başladık. Hititler ve Frigler tarafından da tarımı yapılan siyez buğdayına onlar tarafından verilen ad, Hititçe bir kelime olan ‘Zız’dır. Daha sonra siyez adı verilmiştir.Siyez buğdayınıngeçmişi yaklaşık olarak 10 bin sene öncesine kadar dayanmasıyla bugün var olan buğdayın atasıolarak kabul edilmektedir. Özellikle dağlık arazilerde yetişen ve Dünya üzerindeki 14 kromozom ile genetik olarak ilk buğday özelliğine sahip olan siyez aynı zamanda Türkiye’nin koruması ve üretimini desteklemesi gereken Presidiumürünü olarak kabul edilmiştir . Siyez, Fas, Türkiye, Fransa ve kaplıcalarda yetişmekte olup, yabani buğday türünden kültüre alınmış halidir. Ülkemizde Kastamonu bölgesinde yetiştirilmekle olup, sıkı kavuz yapısı itibariyle hastalık ve zararlara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir türdür.


 

Siyez’in Yararları nelerdir? 

  • Siyez bulguru ile yapılan lezzetli yemeklerin yanısıra, siyez unu ile de hamur işi ve ekmek yapılmaktadır.,
  • Siyez buğdayı içerisinde yüksek miktarda antioksidan bulundurmaktadır, içerisindeki karbonhidrat oranının düşük olmasına nazaran protein değeri oldukça yüksektir. Bu sayede öncelikle sporcular olmak üzere sağlıklı beslenme için ideal bir besindir.
  • Sinir ve sindirim sistemi için önem taşıyan B1 vitamini de siyez bulgurunda bulunmaktadır.
  • İçerisinde bulunan folik asitle de hamile veya emziren anneler ve çocuklar için önemli bir gıda maddesidir.
  • Sağlıklı bir besin maddesi oluşunun bir nedeni de yağ oranının düşük oluşudur. Asla kolesterol içermemektedir. Dünya üzerinde insanlar için glisemik endeksi en uygun olan gıdadır.
  • Siyez bulguru; yüksek selüloz ve mineral barındıran yapısıyla besin emilimini hızlandırmakta olup bağırsak kanserini önleyerek, kabızlığı da engellemektedir.
  • Lif bakımından oldukça zengindir.Lifli yapısı dolayısıyla sindirimi de kolaylaştırmakta olup diyet yapanlar için de uygundur.
  • Siyez bulguru ile yapılan lezzetli yemeklerin yanısıra, siyez unu ile de hamur işi ve ekmek yapılmaktadır.,
  • Siyez buğdayını diğer bakliyatlar ile karşılaştırdığımızda, en önemli besin kaynağı olduğu görülmektedir;.
  • Siyez buğdayı içerisinde yüksek miktarda antioksidan bulundurmaktadır, içerisindeki karbonhidrat oranının düşük olmasına nazaran protein değeri oldukça yüksektir. Bu sayede öncelikle sporcular olmak üzere sağlıklı beslenme için ideal bir besindir.
  • Sinir ve sindirim sistemi için önem taşıyan B1 vitamini de siyez bulgurunda bulunmaktadır.
  • İçerisinde bulunan folik asitle de hamile veya emziren anneler ve çocuklar için önemli bir gıda maddesidir.
  • Sağlıklı bir besin maddesi oluşunun bir nedeni de doymamış yağa sahip olup, yağ oranının düşük oluşudur. Asla kolesterol içermemektedir. Dünya üzerinde insanlar için glisemik endeksi en uygun olan gıdadır.
  • Siyez bulguru; yüksek selüloz ve mineral barındıran yapısıyla besin emilimini hızlandırmakta olup bağırsak kanserini önleyerek, kabızlığı da engellemektedir.
  • Lif bakımından oldukça zengindir. Lifli yapısı dolayısıyla sindirimi de kolaylaştırmakta olup diyet yapanlar için de uygundur.

Siyez Bulguru Besin Değeri (100 gr baz alınmıştır)

  • Kalori 340 kcal
  • Karbonhidrat 64.9 g
  • Lif 9.7 g
  • Protein 9.9 g
  • Yağ 1.8 g
  • Kolesterol 0.0 mg


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.