Kategoriler

Siyez Bulguru Doğallığıyla Dikkat Çekiyor

06-11-2020 00:04
Siyez Bulguru Doğallığıyla Dikkat Çekiyor

Doğallığıyla Siyez Bulguru Son Dönemlerde Dikkat Çekiyor

Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız siyez bulguru farklı özellikleri ile dikkat çekiyor. Özellikle organik olması sebebi ile sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tarafından sık sık tüketilmekte. Türkiye’de Kastamonu yöresinde üretilmekte olan bu bulgur yapısı bozacak herhangi bir işlemden geçmemekte. Tamamen doğal ayrıştırma yöntemleri kullanılarak buğdayı üretilmekte ve sonucunda bulguru elde edilmekte. En doğal buğday türü olarak adlandırılan siyezin aynı zamanda ilk evcilleştirilen buğday çeşidi olduğu da tahmin edilmekte. Siyez buğdayı Türkiye, Fas, Yugoslavya ve Fransa, kaplıcalar gibi yerlerde yetişmektedir. İlk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde toplanarak evcilleştirildiği söylenmektedir. Siyez buğdayın atası olarak adlandırılmakta ve varlığı çok eskiye dayanmaktadır. 10 bin yıllık tarihi ile en eski buğday çeşidi olarak bilinmektedir. Dolayısı ile faydaları ve doğallığı ile tüketicilerin dikkatini çekmektedir.

Siyez Bulguru Faydaları Nelerdir? Siyez Bulguru Kullanımı Son Yıllarda Arttı mı?

Siyez buğdayı yapı itibari ile oldukça dayanıklıdır. Tek kavuza sahiptir ve oldukça sıkıdır bunun yanında diğer türlerden farklı olarak tek başaklıdır. Bu gibi sebeplerle siyez buğdayı verimsiz yerlerde ve sert koşullarda yetişebilmektedir. Bu kadar kolay yetişmesine rağmen faydaları oldukça fazladır.

· Siyez bulguru kolesterol içermemesi sebebi ile kalp dostudur.

· Lif açısından çok zengindir. Dolayısı ile uzun süre tokluk sağlamaktadır.

· Antioksidan bakımından zengindir ve bu sayede yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır. Antioksidanlar hücre yenilenmesine olan katkısı ile bilinirler.

· Glisemik indeksinin düşük olması sebebi ile şeker hastalarının diyetlerinde doktor tarafından istenildiği takdirde eklenebilmektedir. Ani olarak şekerin yükselmesine sebep olmadığı gibi ani bir şekilde düşmesine sebep olmamaktadır.

· Protein bakımından zengindir.

· Folik asit bakımından zengindir. Anne adaylarının tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Siyez Bulguru Nasıl Kullanılır?

Siyez buğdayı yapısında barındırdığı zengin besin değerleri ile tüketici dostudur. Sağlıklı şekilde beslenmek isteyenler mutfağında siyez bulgurukullanabilir. Glisemik indeksi düşük olması ve lifçe zengin olması sebebi ile yemeklerde diğer bulgur ve pirinç çeşitlerinden ziyade siyez bulgurunun kullanılması daha tok tutacaktır. Domatesli, yeşil mercimekli ya da sade bir şekilde siyez bulgurundan pilav yapılabilir. Bunun yanında siyez bulguruyla salata yapılması da tok tutucu ve keyifli bir yemek alternatifi olarak bilinmektedir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.