Kategoriler

Besleyiciliği Yüksek Siyez Bulguru

05-11-2020 23:46
Besleyiciliği Yüksek Siyez Bulguru

Besleyiciliği Yüksek Siyez Bulguru

Siyez bulgurubesleyiciliği yüksek, tarım maliyeti düşük her iklimde yetişebilen siyez buğdayından elde edilmektedir. Ürün buğdayın kaynayıp kurutulması ve değirmenlerde öğütülmesi ile ortaya çıkmaktadır. Oldukça besleyici bir ürün olan bulgur lif açısından zengin, protein, çinko, demir, potasyum, magnezyum ve niasin kaynağıdır. Siyez bulguru sebze yemeklerinde, pilavlarda, çorbalarda kullanılmaktadır. Vegan ve vejateryan beslenme tarzının da en önemli besin kaynağından birisidir. Radyasyonu emmesi ve radyasyondan etkilenmemesi özelliği ile birçok devletin olası savaşlarda kullanılmak üzere stoklarında yer almaktadır.

Siyez Bulgurunun Faydaları

· Siyez bulguru kilo aldırmayan bir besindir. Bu özelliği sayesinde birçok diyet listesinin başında yer almaktadır.

· Kolesterol içermez bu sayede kolesterol hastaları rahatlıkla tüketebilir.

· Karbonhidrat değeri oldukça düşüktür bu durum da diyabet hastaları için ani glikoz değişikliklerini önlemiş olur.

· Protein değeri çok yüksektir. Bu özelliği ile hayvansal proteinin yerini almaktadır. Lifli yapısı sayesinde boşaltımı kolaylaştırır.

· Yüksek antioksidan içermektedir. Hücre yapısı korunur. Yaşlanmayı geciktirici özelliği de vardır.

· Küflenmemesi sayesinde uzun süre saklanabilir ve kullanılabilinir.

· Anne sütünü artırıcı özelliğe sahip olması nedeniyle yeni doğum yapmış kadınlara sık sık tavsiye edilir.

· B vitaminine sahip olması sayesinde sinir sistemine iyi gelmektedir. İçerdiği mineral sayesinde emilimi artırıcı özelliğe sahiptir.

· Kabızlığı ve en önemlisi bağırsak kanserini engelleme özelliğine sahiptir. İçeriğinde E ve K vitamini bulunmaktadır. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklıdır.

· Bu sayede hemen hemen tüm bölgelerde yetişmektedir. Ülkemizde Kastamonu’nun dağlık kesiminde tarımı yapılmaktadır.

· İçerdiği lutein sayesinde göz sağlığına çok iyi gelmektedir.

Siyez Bulguru Gluten İçeriği ve Fiyatı

Siyez bulguru hakkında önemli sorulardan birisi de içeriğinde gluten barındırıp barındırmadığıdır. Çölyak hastaları için önemli derecede hassasiyet oluşturan gluten çeşidine göre hastaları etkilemektedir. Araştırmalara göre gluten seviyesi az da olsa siyez bulgurunda mevcuttur. Çeşitli araştırmalar da bunu göstermektedir. Bu sebeple hassasiyeti olanlar mutlaka uzman bir doktora başvurarak tüketmelidir.

Fiyat açısından diğer bulgur çeşitlerinden biraz fazladır. Bunun nedeni tarımda üretim şeklinin buğday bulguru odaklı olmasıdır. Canan Karatay’ın önermesi ile de popüler olan siyez bulguru üretimi bu popülerliğe paralel olarak artış göstermektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.